Låg frakt / Snabb leverans

FOTOGENLAMPORS MÅTTSYSTEM

Det finns mängder med olika olje- och fotogenlampor på marknaden, både antika från 1800-talet och supermoderna nytillverkade av olika slag och storlek. 

För att förenkla det hela så listar vi här några av de vanliga typerna av brännare och hur de brukar se ut  - även om det finns många fler och udda sorter också.

1) Vilken typ av  brännare har du? 

Nedan listar vi de vanligaste kategorierna av brännare på fotogenlampor idag. Försök hitta den sort som närmast liknar din egen brännare på bilderna nedan, samt läs beskrivningarna och mät dig fram enligt tabellerna. 

fotogenlampa fotogenlampor renoverade äldre gamla antika nya

Rundbrännare:

rundbrännare kosmosbrännare matadorbrännare idealbrännare fotogenlampor fotogenlampa

Rundbrännare har en veke som kommer upp formad som en cirkel, därav namnet. De delas in i kosmos- eller matadorbrännare beroende på om de har lågspridare överst eller inte (som en liten hatt ovanför vekens kant). Rundbrännare finns i många storlekar och dessa mäts alla i det äldre måttet linjer - vilket skrivs som tre primtecken ('''). Ni kan läsa mer om linjemåttsystemet längst ned på denna sida. Rundbrännare brukar vara tillverkade i mässing(ibland förnicklade). Brännare utan lågspridare överst kan ha valfria glas, men de större brännarna med lågspridare behöver ett matadorglas med kula så att lågan får plats. Matadorbrännare finns från 10''' (vissa specialmodeller) men är vanligast från 15'''. Anledningen till att måtten varierar inom samma storlek beror på att olika tillverkarna haft lite olika måttstockar i olika länder m.m.

kosmos kosmosbrännare brännare till fotogenlampa fotogenlampor

Kosmosbrännare:

(rundbrännare utan lågspridare)

6 linjer: 32-35 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiameter: 24 mm.

8 linjer: 40-44 mm veke. 36 mm brett glas. Gängdiameter: 27 mm.

10 linjer: 48-51 mm veke. 40 mm brett glas. Gängdiameter: 33 mm.

12 linjer: 54-60 mm veke. 42-45 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

14 linjer: 65-67 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

glas till rundbrännare fotogenlampsglas fotogenlampa fotogenlampor kosmosglas matadorglas wienerglasExempel på glas till rundbrännare ovan.

matador matadorbrännare brännare till fotogenlampa fotogenlampor

Matadorbrännare:

(rundbrännare med lågspridare)

15 linjer: 67-74 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

16 linjer: 74-100 mm veke. 60-65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

18 linjer: 84-100 mm veke. 65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

20 linjer: 88-100 mm veke. 65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

30 linjer: 67 mm dubbelvikt slangveke eller över 100 mm bred rundbrännarveke. 74-80 mm brett glas.

40 linjer: 87 mm breda glas.

Flatbrännare:

Det finns mängder med flatbrännare, alltså där veken kommer upp som ett rakt streck ur brännaren - till skillnad från hos rundbrännarna ovan där veken kommer upp formad till en cirkel. Här är de tre vanligaste typerna:

flatbrännare brännare till fotogenlampa fotogenlampor

Klassiska flatbrännare

Ofta mindre brännare i olika storlekar. Har vekar som kommer upp formade som ett rakt streck överst. Material: Mässing oftast.

Använd helst inte med raka glas utan snvänd hellre lökformade eller med valfri utbuktning i höjd med lågan så att man inte riskerar att spräcka glaset när lampan brinner.

Flatbrännare finns i följande storlekar:

2 linjer: 6 mm veke. 25 mm brett glas. Gängdiam: 18 mm.

3 linjer: 8-9 mm veke. 30 mm brett glas. Gängdiam: 18 mm.

5 linjer: 12-13 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiam: 22 mm.

7 linjer: 12-16 mm veke. 38 mm brett glas. Gängdiam: 23-25 mm.

Exempel på glas till flatbrännare ovan.

wiener dickbauch wienerbrännare till fotogenlampa fotogenlampor

Wienerbrännare

Finns olika storlekar. Veken kommer upp som ett rakt streck. Skiljer sig från mindre flatbrännare genom sin stora ”kula” överst med runda lufthål i kulan och sina flikformade tänder, samt ett smalrandigt luftgalleri. Material: Stål eller mässing. Bör användas med ett wienerglas som är lökformat och har god plats för den breda lågan:

Wienerbrännare finns i följande storlekar:

Wiener Dickbauch 5 linjer:
10-12 mm veke. 37 mm brett glas. Gängdiam: 21 mm.

Wiener Dickbauch 8 linjer:
14-16 mm veke. 42 mm brett glas. Gängdiam: 21 mm.
Wiener Dickbauch 11 linjer:
20-22 mm veke. 50 mm brett glas. Gängdiam: 31 mm.

Exempel på Wienerglas ovan.

lotus lotusbrännare brännare till fotogenlampa fotogenlampor

Lotusbrännare

Finns olika storlekar. Veken kommer upp som ett rakt streck och brännaren har en stor ”kula” överst. Här mäter vi i tum. Lotusbrännarna utmärker sig genom sina fyra långa smala armar som håller i glaset(eller det snirkliga staketet som brännaren överst till vänster har) och saknar luftgalleri nederst såsom de andra brännarna har. Material: Stål eller mässing. Bör användas med Lotusglas som brukar vara raka eller krusiga i sin översta kant:

Lotusbrännare finns i följande storlekar:

2 1/16'' - Lilla Lotus: Ca 10 mm veke. 53 mm brett glas. Gängdiam: 20 mm.
2 ½'' - Mellan Lotus: Ca 15 mm veke. 63 mm brett glas. Gängdiam: 22 mm.
3'' - Stora Lotus: Ca 20 mm veke. 74 mm brett glas. Gängdiam: 31 mm.

Exempel på Lotusglas ovan.

Andra typer av brännare: 

Det finns såklart mängder med andra brännare på marknaden. Om du inte hittar din sort ovan så kanske du hittar den här under. Annars kan du alltid maila ett foto till oss på just din fotogenlampa/brännare så hjälper vi dig.

duplex duplexbrännare hinks dubbelbrännare dubbelveke brännare med dubbla vekar

Duplexbrännare


Brittiska och amerikanska brännare med två parallella flatvekar vars bredd brukar variera mellan 25-30 mm. Oftast tillverkade i mässing och skall helst ha ett Duplexglas som är elliptiskt till formen i höjd med lågan, men annars går ett 65 mm matadorglas också bra. Huvudsaken att man har ett bredare utsvängt glas för att lågan inte ska spräcka glaset. Duplexbrännare tillverkades mellan 1865 - 1980-talet. Ett av de mest kända antika märkena är t.ex. Hinks. Modernare mässingslampor såldes av Nauticalia.


moderna enklare brännare i plåt med snörveke till modernare fotogenlampor

Moderna enkla

Det finns massor av enklare varianter av brännare på marknaden, ofta tillverkade i Kina, Indien eller Hong-Kong (brukar stå i lampans botten eller på vekratten). De är inte antika(men kan vara gamla) och har ofta färgglada och dekorerade oljehus och kupor. Ofta skruvar man fast oljehusringen (öppningen på oljehuset har en skruvgänga). De brukar ha snörvekar eller flatvekar. Glasen bör bukta ut i höjd med lågan för att inte spricka vid eldning. Dessa brännare är ofta tillverkade i plåt eller mässing.

skruvbrännare brännare med skruv hinge burner

Skruvbrännare


De har en tunn tandad kant överst i en ring där man ställer glaset precis innanför. Glasen ska ha en midja på cirka 1 cm höjd så att man kan skruva fast dem med hjälp av den lilla skruven på sidan. Ofta sitter dessa brännare på t.ex. båtlampor eller andra lampor i rörelse där man vill kunna säkerställa att glaset inte välter. Finns i olika storlekar och brukar vara tillverkade i mässing.


fribrännare till fotogenlampa fotogenlampor brännare utan glas

Fribrännare


Dessa brännare satt på mindre lyktor och lampor förr. Ibland har den övre vekbygeln fallit bort men då känner man ändå igen dem på deras karakterisktiska konade form med speciellt format luftgalleri. De har inga glas utan här brinner lågan fritt. De stod ofta inuti andra lykthus med glasvägg runtom. Tillverkades i mässing och har en flatveke.

minibrännare till små fotogenlampor 1''' 2''' linjer miniatyrbrännare minilampor miniatyrlampor

Minibrännare


Det fanns olika små brännare till olika typer av miniatyrlampor. Den översta kallas för stjärnbrännare och är i storlek 1 eller 2 linjer. De inre tänderna kan hålla i ett innerglas och de yttre håller i t.ex. en ytterkupa. 

fotogenlampa fotogenlampor renoverade äldre gamla antika nya

Övriga


Har du någon ytterligare brännare som du inte hittar bland våra exempel? Då är det bara att maila oss med foto och mått så hjälper vi dig om vi kan!

Linjemåttssystemet:

Inom fotogenlampornas värld använder vi oss fortfarande av den äldre måttenheten linjer vilken betecknas med tre primtecken(’’’) och som idag är ett internationellt standardiserat mått. Dessa mått användes från cirka 1870 och fram tills idag när det gäller klassiska fotogenlampor (snörbrännare på 1-2 linjer eller klassiska flatbrännare på 2-7 linjer och större rundbrännare på 6 - 40 linjer). Har du någon annan typ av brännare (se ovan) som t.ex. Wienerbrännare eller någon av de andra sorterna så kan du inte använda dig av detta måttsystem för att avgöra storleken på din lampa, utan då gäller det istället att läsa mer ovan eller att mäta direkt på lampan och på just exakt din brännare.

Under 1800-talet skilde sig måtten naturligtvis åt i de olika länderna och hos olika fabrikatörer samt även under olika tider, men grovt räknat fungerade det såhär:

  •  1 fot = 12 tum.
  • 1 tum = 12 linjer.
  • 1 linje = Beroende på land och årtal varierar bredden mellan 2-3 mm.
Har du en 10''' fotogenlampa innebär det att både brännare, linjeglas, veke, oljehusring och eventuell kup- eller skärmring är i just storleken 10'''(linjer).


Idag kan man hitta åtskilliga felaktiga förklaringar på nätet om bakgrunden till linjemåttet, allt ifrån att det handlar om antalet invävda trådar i veken till att varje linje motsvarar ljusstyrkan hos ett vanligt stearinljus. Inget av det är riktigt. Istället utgick man ursprungligen ifrån de första tubvekarna som tillverkades(vilka var cylinderformade så när man plattade ut dem så hade man alltså ett dubbelt lager tyg) och mätte diametern på dem i platt tillstånd. Senare kom de flatvävda vekarna som vi använder i våra fotogenlampor idag och som formades runda först i rundbrännarens öppning upptill. Då fortsatta man att vika vekarna dubbelt på bredden, för att på gammalt vis ha ett dubbelt tyglager och fick på så vis halva den eg. bredden, vilket satte linjemåttet.

Om en veke är 50 mm bred ger det således ett halverat mått på cirka 25 mm, vilket motsvarar 10’’’(linjer).

Man utgår från vekens mått när man mäter alla delar i lampan. En 6’’’ veke sitter i en 6’’’ brännare som sitter fastskruvad i en 6’’’ oljehusring och upptill sitter ett 6’’’ linjeglas osv. På samma vis sitter en 20’’’ veke i en 20’’’ brännare med ett 20’’’ linjeglas etc. etc.

OBS: Det finns även några få udda fotogenlampor på marknaden som t.ex. har ett 10 linjers glas men samtidigt en 12 linjers veke eller ett glas som är märkt 14''' men som är annorlunda när man mäter det i mm. Det beror på att det förr fanns olika tillverkare och att de inte alltid hållit sig till samma skala. Dock är dessa fallen försvinnande få, men de finns och måste omnämnas.

På flera ställen i tabellerna nedan så kommer samma mått i mm att ibland motsvara flera olika mått i linjer. Då är det istället andra saker som avgör vilken storlek du har. Det finns bl.a. flera olika bredder på vekar hos större brännare och då är det lämpligast att själv pröva fram rätt storlek genom att klippa i en bit styvare tyg och testa sig fram till vilken bredd som ger en full cirkel överst i brännaren. Det är mycket viktigt att ha rätt bredd på sin veke för att få en problemfri låga.

linjermått vekar mm cm fotogenlampor fotogenlampa veke vekgarn

VEKAR TILL FOTOGENLAMPOR:

Skillnaden mellan t.ex. 5''' och 7''' som båda har 13 mm bred veke är glasets mått. En 5''' brännare har ett 34 mm brett glas och en 7''' brännare har ett 38 mm brett glas. Då båda är s.k. flatbrännare (där veken kommer upp som ett rakt streck) så ska de inte ha raka glas, utan bredare mer svängda modeller där lågan inte kommer för nära glaset.

Det är oftast bäst att välja en bredare storlek på veken för att få en stabil låga, om det får plats.

När det gäller brännare som är större än 15''' så har dessa en s.k. lågspridare överst(som en liten hatt ovanpå) vilket stabiliserar och ger en bredare låga och därför ska dessa brännare inte heller ha raka glas, utan matadorformade (med en kula på glaset i höjd med lågan). Här kan vekbredden variera en hel del beroende på fabrikat av brännare och vi rekommenderar att ni provar er fram till rätt bredd, så att inga glapp uppstår utan att ni får en full cirkel. 

brännare kosmos matador fotogenlampsbrännare mm cm linjer

BRÄNNARE TILL FOTOGENLAMPOR:

När det gäller mindre brännare t.ex. 2''', 3''', 5''' och 7''' så är dessa ofta s.k. flatbrännare (där veken kommer upp som ett rakt streck) och då ska de inte ha raka glas, utan bredare mer svängda modeller där lågan inte kommer för nära glaset.
6''' brännare räknas däremot till rundbrännarna, då veken formas till en cirkel överst i brännaren.

Både 5''' och 6''' brännare har glas som är 34 mm breda i diameter. Den första ska ha ett bredare glas, medan 6''' brännaren kan ha ett rakt kosmosglas. Skillnaden på 14''' och 15''' är dels att vekarna är lite olika i bredd (2 mm) och att de ska ha olika typer av glas. När det gäller brännare från 15''' och uppåt så har dessa en s.k. lågspridare överst(som en liten hatt ovanpå) vilket stabiliserar och ger en bredare låga och därför ska dessa brännare inte heller ha raka glas, utan matadorformade (med en kula på glaset i höjd med lågan). Bland de stora brännarna kan vekbredden variera en hel del beroende på fabrikat av brännare och vi rekommenderar att ni provar er fram till rätt bredd, så att inga glapp uppstår utan att ni får en full cirkel. 

oljehusring oljehusringar mm linjer cm fotogenlampsring

OLJEHUSRINGAR TILL FOTOGENLAMPOR:

Om du helt saknar glas och brännare så kan du själv välja storlek mellan 12 - 30 linjer eftersom de alla har samma mått i hålet på 39 mm och gänga och därmed samma slags oljehusring.

lampglas linjeglas linjer mm cm mått fotogenglas fotogenlampsglas brännarglas brännarrör lampglas

LINJEGLAS TILL FOTOGENLAMPOR:

Storlekarna 3''', 5''' och 7''' är alla flatbrännare där vekarna kommer upp som raka streck och därmed är lågan bredare på ena hållet och dessa lampor vill gärna ha lite bredare(likformade) glas av samma anledning. På bilden syns ett klassiskt rakt s.k. kosmosglas som passar bra på storlekarna 6''', 8''', 10''', 12''' och 14'''. Alla glas från 15''' och uppåt bör vara matadorglas. Det innebär att de har en kula på "magen" i höjd med lågan. 

kupring kupringar till fotogenlampa fotogenlampor mm linjer cm

KUPRINGAR TILL FOTOGENLAMPOR:

Det går bra att böja in de inre tänderna lite på kupongen (med en tång) om den sitter lite löst. Det går också bra att klippa upp den om den är lite för trång invändigt. Kupan ska stå lite lös inuti och inte sitta för tight. Det finns en del annorlunda kupringar på marknaden också, t.ex. 60 eller 100 mm, men de är ovanliga och oftast utländska. Det finns också specialkupringar med t.ex. en eller flera skruvar som håller kupan på plats. Dessa används med fördel på platser som rör sig, t.ex. båtar. Då har kupan en liten "midja" där man låser fast den med hjälp av kupringens skruv.

skärmring skärmringar mm cm linjer mått

SKÄRMRINGAR TILL FOTOGENLAMPOR:

Det går bra att böja in de inre tänderna lite på kupongen (med en tång) om den sitter lite löst. Det går också bra att klippa upp den om den är lite för trång invändigt. Skärmen ska stå lite lös inuti och inte sitta för tight. Det finns fler skärmringar än de ovan och även många specialbyggda sådana. Större skärpningar sitter på taklampor, men de vilar inte på brännaren utan på själva lampkroppen.

kupa skärm mått cm mm linjer fotogenlampa fotogenlampor

KUPOR OCH SKÄRMAR TILL FOTOGENLAMPOR:

En kupa "omkupar" lågan medan en skärm "skärmar av" den. 

Kupor till fotogenlampor är oftast i måtten 70 eller 85 mm. Det finns även en del 60 - 65 mm kupor som man ofta hittar på danska fotogenlampor och en del 100 mm kupor som sitter i stor utsträckning på engelska och amerikanska fotogenlampor med tillhörande Duplexbrännare (dubbla vekar). 

Skärmar hittar man i storlekar från 35 mm - 400 mm. Det finns generellt två typer av skärmar på marknaden: Vestaskärmar (som på bilden med en midja nedtill) och Rochesterskärmar (med en rak kant i botten utan midja). Sedan finns det kragskärmar som bara har ett hål upptill för en löstagbar metallkrage istället för glas.

fotogenlampa fotogenlampor renoverade äldre gamla antika nya