Låg frakt / Snabb leverans

FOTOGENLAMPORS MÅTTSYSTEM

Det finns mängder med olika olje- och fotogenlampor på marknaden, både antika från 1800-talet och supermoderna nytillverkade av olika slag och storlek. 

För att förenkla det hela så listar vi här några av de vanliga typerna av brännare och hur de brukar se ut  - även om det finns många fler och udda sorter också.

1) Vilken typ av  brännare har du? 

Nedan listar vi de vanligaste kategorierna av brännare på fotogenlampor idag. Försök hitta den sort som närmast liknar din egen brännare på bilderna nedan, samt läs beskrivningarna och mät dig fram enligt tabellerna. 

Rundbrännare:

Rundbrännare har en veke som kommer upp formad som en cirkel, därav namnet. De delas in i kosmos- eller matadorbrännare beroende på om de har lågspridare överst eller inte (som en liten hatt ovanför vekens kant). Rundbrännare finns i många storlekar och dessa mäts alla i det äldre måttet linjer - vilket skrivs som tre primtecken ('''). Ni kan läsa mer om linjemåttsystemet längst ned på denna sida. Rundbrännare brukar vara tillverkade i mässing(ibland förnicklade). Brännare utan lågspridare överst kan ha valfria glas, men de större brännarna med lågspridare behöver ett matadorglas med kula så att lågan får plats. Matadorbrännare finns från 10''' (vissa specialmodeller) men är vanligast från 15'''. Anledningen till att måtten varierar inom samma storlek beror på att olika tillverkarna haft lite olika måttstockar i olika länder m.m.

Kosmosbrännare:

(rundbrännare utan lågspridare)

6 linjer: 32-35 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiameter: 24 mm.

8 linjer: 40-44 mm veke. 36 mm brett glas. Gängdiameter: 27 mm.

10 linjer: 48-51 mm veke. 40 mm brett glas. Gängdiameter: 33 mm.

12 linjer: 54-60 mm veke. 42-45 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

14 linjer: 65-67 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.