Låg frakt / Snabb leverans

FAQ - FRÅGOR OCH SVAR OM FOTOGENLAMPOR 

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om fotogenlampor. Har du en egen fråga? Maila bara oss!- Är inte fotogenlampor väldigt brandfarliga?

Svar: Njäe, de är faktiskt säkrare är t.ex. stearinljus, för de kan inte brinna ned och starta en eldsvåda i ljusstaken eller bordet. Fotogenlampor slocknar när oljan tar slut. (Däremot kan det lukta illa om de får stå och torrbrinna, så man ska alltid helst släcka dem innan oljan sinar) Dessutom är lågan på en fotogenlampa säkrad bakom glas. Håll bara ett avstånd på minst 1 meter mellan låga och tak eller ännu hellre, använd ett sot- och värmeskydd. Om du använder dig av modern lampolja så är det dessutom inte en brandfarlig vätska. Den brinner inte utan veke nämligen.- Kan man använda fotogenlampor inomhus?

Svar: Självklart kan du det. De har använts som primär ljuskälla inomhus i Sverige mellan 1870-1920 ungefär, då elektriciteten blev populär. Om du använder en bra lampolja, t.ex. Kemetyls eller Karlskrona Lampfabriks, är den så gott som doftfri. Om man tänder väldigt många lampor samtidigt i ett litet rum så kan man känna en svag doft, men de flesta finner den angenäm. Tänk bara på att vädra lite och släppa in syre ibland om du har eldat länge med många lampor.-  Ska man elda med fotogen i fotogenlampor?

Svar: Namnet till trots, så rekommenderar vi att ni istället använder er av en ren lampolja, t.ex. Kemetyls T-lampolja som både doftar och sotar minimalt eller Karlskrona Lamfabriks. Dessutom är den inte brandfarlig och skonsam mot brännaren. Själva har vi använt produkten i över 30 år i våra lampor(den hette tidigare Festival lampolja). Köp inte vilken billig "lampolja" som helst. De både sotar, luktar och sätter igen brännarna. Det är självklart ok att använda sig av fotogen i fotogenlampor och det var ju ursprungligen det bränslet som man använde. Men det luktar starkare. En doft som en del ändå uppskattar.- När man pratar om linjer menar man då antalet invävda linjer i veken eller antalet taggar överst i brännaren?

Svar: Nej, det är en utbredd myt och missuppfattning. De invävda linjerna brukar vara mellan 1-4 stycken i färgat bomullsgarn och de kan variera även inom samma vekbredd, allt beror på väveriets egen design. Antalet taggar på brännarens krona kan ibland sammanfalla med samma linjemått, men även här beror det på producenten och det stämmer alltså inte som metod för att hitta rätt storlek. Linjemåttet är dock en storleksangivelse, som gäller både vekar, brännare och glas. Det var ett vanligt mått på 1800-talet där 12 linjer motsvarade en tum och 12 tum motsvarade en fot. Litegrann som vi idag har mm, cm och dm. Den vanligaste storleken i Sverige är 14 linjer. Läs mer om linjemåtten på vår sida om denna måttenhet.- Motsvarar en fotogenlampa på 10 linjer samma ljusstyrka som 10 stearinljus?

Svar: Detta är ytterligare en myt och missuppfattning. Lyskraften hos en fotogenlampa beror dels på veken och dels på brännarens beskaffenhet. Olika brännartyper ger olika mycket ljus, även om de har nästan samma storlek på brännaren. Enligt den gamla lamptillverkaren Arvid Böhlmark i Stockholm 1891 så motsvarade 10 linjer lyskraften hos 30 normalljus på den tiden. Sen beror det också på lågans storlek såklart och hur mycket du skruvar upp veken. Läs mer om måttenheten linjer på vår sida om detta.PROBLEM MED FOTOGENLAMPANS LÅGA

Det är en del som kontaktar oss för att de har problem med sin låga. Att fotogenlampan inte vill brinna eller brinner dåligt. Ofta är det enkelt att åtgärda. Du ska inte nöja dig med mindre än en perfekt låga. Alla äldre fotogenlampor som vi säljer har vi renoverat i vår lampverkstad. De är proveldade i flera timmar och kontrollerade så att de fungerar bra innan de säljs.
Läs mer om vanliga lågproblem nedan:

Generella råd/åtgärder att kontrollera om du har problem med din låga:

  • Har du rätt bränsle? Vi rekommenderar Kemetyls T-lampolja för alla fotogenlampor.
  • Har du lagom med lampolja i oljehuset? Du ska fylla ditt oljehus till 80%. Du får inte ha för mycket lampolja utan det måste finnas luft överst för att undvika övertryck. Du får inte heller ha för lite lampolja, för då orkar inte veken suga ordentligt.
  • Har du rätt veke? Den ska vara tillverkad i bomull och vara mjuk och inte lukta illa, så att den kan suga upp lampoljan på rätt sätt. Den ska vara fuktig även överst så att oljan nått toppen. Du kan lägga hela veken i blöt i lampolja en stund om du tycker att den verkar lite torr.
  • Är veken tillräckligt lång? Vi rekommenderar att minst halva veken står under lampoljans yta.
  • Är veken tillräckligt bred? Både flatvekar(som kommer upp som raka streck ur brännaren) och rundbrännarvekar(som kommer upp cirkelformade ur brännaren) måste fylla upp sitt utrymme ordentligt. Det får alltså inte finnas några glapp någonstans. Kontrollmät undersidan på en flatbrännare så att veken fyller upp hela springan.. Är det en rundbrännare så kan du skruva upp veken en bit och kontrollera att det inte finns något tomrum där vekens kanter möts. Detta är viktigare ju större brännare du har. På de största får det helst inte ens finnas 1 mm glapp. Veken ska alltså fylla hela cirkeln. Om din veke är för smal så kommer lågan att flämta, puffa och bete sig opålitligt. Den kan också växa okontrollerat på större brännare och sota ned ditt lampglas. Du kan enkelt mäta mellanrummet som uppstår med ett skjutmått för att se hur många mm bredare veke du egentligen behöver. 
  • Är veken tillräckligt tjock? Av samma anledning som ovan skall veken även vara tillräckligt tjock.
  • Får lågan för lite luft? Om alla punkterna ovan är uppfyllda så kan det vara syret som är boven i dramat. Det kan bero på antingen oljehuset eller glaset. Om du lyfter upp glaset lite från botten av brännaren, lyser den upp igen då? Isåfall behöver lågan mer syre underifrån än brännaren mäktar att ge. Kanske kan du klämma fast glaset högre upp så att det inte står i botten på brännaren? Eller med en fin borr skapa några lufthål för tillförsel av syre i nedre delen av brännaren? Ibland kan man behöva borra ett hål överst i oljehuset så att luft kommer ned till lampoljan den vägen för att slippa övertryck. Slocknar lågan eller verkar vilja slockna så fort du trär tillbaka glaset? Kanske fungerar inte förbränningen med den syretillgång som just ditt glas ger? Pröva ett rymligare glas (t.ex. ett matadorglas) istället.
  • Får lågan för mycket luft? Kanske finns det något hål nånstans i brännaren som inte ska vara där? Undersök genom att hålla för ev. lutintag i brännarens galleri och se hur det påverkar lågan. Kanske är glaset alltför rymligt och du behöver byta till ett trängre glas om lågan verkar dansa inuti.

Exempelbild: Rundbrännare med för smal veke. 

Exempelbild: Flatbrännare med för smal veke.