Låg frakt / Snabb leverans

ATT RENOVERA EN ÄLDRE FOTOGENLAMPA

Undersök din lampa:

Fotogenlampor går ofta i arv och även om de är över 100 år gamla så kan man med ganska enkla medel renovera sin lampa och få den i fullt fungerande skick igen så den brinner i 100 år till. Släng aldrig gamla lampdelar, de kan komma andra till nytta så försök hellre att sälja det du inte behöver. Om du har en äldre fotogenlampa som har stått en tid eller inte eldats på många år så är det rätt troligt att brännaren har satt igen inuti pga gammalt stelt paraffin och orent bränsle. Det är inget problem och det är enkelt att åtgärda. På den här sidan ska vi lära dig hur du gör det och mycket mer än så.

Här under beskriver vi steg för steg hur du går tillväga för att få en lampa i nyskick, del för del. Tänk på att alla delar går att köpa nytillverkade om det behövs, men det är väldigt roligt att kunna återanvända äldre delar om möjligt. Ibland behöver man bara byta veke för att lampan ska fungera, men andra gånger krävs mer grundläggande rengöring och renovering. 

Här följer våra bästa tips: 

Allt av glas:

Börja med att kontrollera att alla glasdelar är hela och utan sprickor.Linjeglaset, kupa, skärm, oljehus samt sotskydd är delar som kan vara gjorda i glas. Glas expanderar vid värmeutveckling så det är viktigt att inte använda sig av något med sprickor. Lite nagg i kanterna gör dock inget. Behöver du någon ny glasdel så finns allting att köpa på vår hemsida. Lägg glastillbehören åt sidan och diska dem med varmt vatten och diskmedel. Låt torka. 

Gå igenom våra sidor med namnen på de olika delarna på lampan samt vår måttguide som förklarar storlekarna och även hur man mätte storlekarna på fotogenlampor under 1800-talet i linjer, en måttenhet som fortfarande används för en hel del av storlekarna på marknaden.

Brännaren:

Nu är det dags att kontrollera brännaren. Gänga loss den från oljehuset. Sitter den i en taklampa så är det lättare att lyfta ut hela oljehuset och arbeta i bänkhöjd. Gällande bordslampor så tänk på att en del oljehus är fastgipsade på metallfötter och att det därför är bättre att hålla i själva oljehuset så det inte lossnar, ifall man måste ta i. Ifall oljehusringen lossnar från oljehuset så kan det gå att skrapa bort gammalt gips från både ring och oljehus och sedan gipsa om den. Vi har en egen sida med tips och råd om hur du ska gå tillväga vid omgivning av oljehusring eller fotogenlampsfötter.