Låg frakt / Snabb leverans

Vekar

Det är viktigt att ha rätt veke för att slippa problem med lågan. Vi säljer alla slags vekar till alla slags brännare av prima kvalitet. Nederst på denna sida kan du läsa mer om olika typer av brännare samt vilka vekar som passar till vilken brännare. Det finns väldigt många olika olje- och fotogenlampor på marknaden, både antika och supermoderna.

1. Vilka typer av vekar finns det?

Det finns tre huvudkategorier av vekar: snörvekar som precis som namnet låter ser ut som små runda snören som kommer upp ur en enkel hållare eller hål. Sen finns det vekar till flatbrännare och vekar till rundbrännare som båda två är platta bomullsvekar. Läs mer om dem nedan och vad som skiljer dem åt. Slutligen finns det ett gäng specialvekar också till udda fotogenlampor på marknaden. 





Runda snörvekar

De tunnaste snörvekarna är bara någon mm i diameter och de största är tjocka som fingrar. De kan användas i olika typer av enklare oljelampor där de bara kräver en liten hållare för att inte halka ned i lampoljan. De större modellerna sitter ofta i facklor och liknande. Det finns snörvekar i olika material. Bomull och glasfiber är de vanligaste varianterna.

Platta vekar

Dessa bomullsvekarna finns i storlekar från 6 mm till över 100 mm breda. De minsta storlekarna används i platt tillstånd i s.k. flatbrännare där veken kommer upp utan att ändra form. Här hittar man oftast vekar mellan 6 - 30 mm. När veken blir bredare så blir det svårt att hålla en stabil låga, så då brukar man istället använda en s.k. rundbrännare som formar veken till en cirkel upptill. Läs mer om de olika sorterna av brännare nedan.

Specialvekar

Förutom snörvekar och platta bomullsvekar så finns det andra varianter på marknaden, bl.a. slangveken på bilden ovan. De sitter ofta i stora centraldragsbrännare som tar in luft genom hål i oljehusets botten eller i amerikanska brännare, t.ex. Rayo och Royal.

Det finns också många andra märkliga vekar. Hittar ni inte rätt variant att köpa hos oss så rekommenderar vi att ni besöker Miles Stair i USA.


2. Vilken typ av brännare har du?

Titta på hur din veke kommer upp ur brännarens topp. Är den som ett rakt streck så har du en flatbrännare. Kommer den upp formad som en cirkel så har du istället en rundbrännare. Sen finns det såklart även enklare oljelampor med vekar som små snören. Har du en sådan så mäter du bara hålets diameter för att veta vilken veke som passar. Det finns även andra typer av brännare, se bilden härunder:

olika slags brännare till fotogenlampa

rundbrännare med veke

Olika exempel på rundbrännare. Både kosmosbrännare och matadorbrännare.

Rundbrännare:

Rundbrännarvekar kallas alla de vekar som formas till en rund ring överst i brännaren. De är bredare än flatbrännarvekar(som istället kommer upp som ett rakt streck överst i brännaren).
Bredderna varierar mellan 35 - 120 mm breda vekar.

Denna typ av veke sitter i nästan alla europeiska klassiska fotogenlampor som tillverkats mellan 1870-1920. Även de flesta moderna stora tillverkare följer det klassiska måttsystemets principer, vilket betyder att det går att skruva nya delar på gamla lampor och tvärtom. Rundbrännare ger mycket mer ljus och värme än flatbrännare, då veken är mycket större och har större lyskraft.


Rundbrännare delas in i kosmos- eller matadorbrännare beroende på om de har lågspridare överst eller inte (som en liten hatt ovanför vekens kant). De hade också många andra namn, lite beroende på vem som tillverkat dem, t.ex: Idealbrännare, Lyckobrännare, Triumfbrännare, Blixtbrännare, Wunderbrännare, Baldurbrännare, Vulcanbrännare, Electrabrännare, Blitzbrännare, Reformbrännare, Madonnabrännare, Columbusbrännare, Goldbrännare, Rekordbrännare, Herkulesbrännare m.fl. namn som alla tävlade med att låta häftigare än de andra i sin utformning och funktion.
 
Rundbrännare finns i många storlekar som ni kan se på bilden här ovan och dessa mäts alla i det äldre måttet linjer - vilket skrivs som tre primtecken ('''). Alla storlekar som heter: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 20, 30 och 40 linjer hör hit. Ni kan läsa mer om linjemåttsystemet på sidan om fotogenlampors mått. Rundbrännare brukar vara tillverkade i mässing(ibland förnicklade). Brännare utan lågspridare kan ha valfria glas, men de större brännarna med lågspridare behöver ett bredare glas med ordentligt med plats för lågan. Matadorbrännare finns från 10''' (vissa specialmodeller) men är vanligast från 15'''. Anledningen till att måtten varierar inom samma storlek beror på att olika tillverkarna haft lite olika måttstockar i olika länder m.m.

kosmosglas kosmosbrännare
matadorbrännare matadorglas

Kosmosbrännare:

Rundbrännare utan lågspridare som brukar ha klassiska kosmosglas (se bilden till höger) men även kan ha alla andra former av glas.

6''' linjer: 32-35 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiameter: 24 mm.8''' linjer: 40-44 mm veke. 36 mm brett glas. Gängdiameter: 27 mm.
10''' linjer: 48-51 mm veke. 40 mm brett glas. Gängdiameter: 33 mm.
12''' linjer: 54-60 mm veke. 42-45 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
14''' linjer: 65-67 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

Matadorbrännare:

Rundbrännare med lågspridare som trycker ut lågan så att de behöver mer plats i glaset. Klassiska matadorglas (med en kula i höjd för lågan) ser du på bilden till vänster. Går även bra med andra typer av svängda glas.

15''' linjer: 67-74 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
16''' linjer: 74-100 mm veke. 60-65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
18''' linjer: 84-100 mm veke. 65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
20''' linjer: 88-100 mm veke. 65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
30''' linjer: 67 mm dubbelvikt slangveke eller över 100 mm bred rundbrännarveke. 74-80 mm brett glas.
40''' linjer: 87 mm breda glas.


centraldragsbrännare centralluft brännare

Centraldragsbrännare

Detta var de största och häftigaste brännarna för 100 år sedan. Här utnyttjar man ett luftdrag genom centrum på oljehuset med ett luftintag i botten av lampan. Brännarna fanns i storlekar mellan 20''' - 40''' och känns enklast igen genom att de skruvas fast runt ett rör som sticker upp ur oljehuset. Veken glider i en egen korghylsa och kontrolleras med det stora vredet. Ofta har oljehusen tanklock som på bilden och en lyftspak / lyftnyckel som underlättar tändning och släckning utan att behöva vidröra de heta glasen. Denna typ av brännare behöver en slangveke. Det finns färdiga på marknaden, men annars kan man själv sy en sådan av en vanlig platt veke i lämplig bredd. Även många amerikanska fotogenlampor, t.ex. Rayo - har centraldrag. Nedan en beskrivning av hur du byter en slangveke på en Rayolampa. Även större 30''' och 40''' centraldragsbrännare fungerar enligt en liknande princip. Du ska dock montera veken inuti korghylsan så att den sticker upp en bra bit ovanför den övre kanten och sen sätta tillbaka den på röret i oljehuset så att kugghjulet på vekratten fungerar bra mot valfri "stege" på korghylsan.

Montera slangveke i Rayo:

Ta loss lågspridaren (hatten) överst i brännaren genom att dra den rakt upp. Skruva loss brännaren och lyft den uppåt tillsammans med den gamla veken. Peta försiktigt loss den gamla veken från vekhållarens väggar(putta den inåt) och dra ut den. Rengör eventuellt oljehuset innan du häller i ny lampolja för att slippa överföra gamla kemikalier/dofter till den nya veken. Varmt vatten och diskmedel brukar klara jobbet. Annars är aceton alltid en nödlösning. Var noga med att alla delar är helt torra innan du häller på ny olja eller monterar din nya veke. Börja med att trä in den tubformade delen av veken i vekhållaren(röret) i brännaren(trä in den underifrån). Låt den stanna ungefär 5 mm från brännarens översta kant. Var noga med att brännarens vekhållare är nedskruvad till sitt maxläge(den ska vara så lång som möjligt). Tryck försiktigt fast veken mot kanterna i röret där det brukar finnas små hullingar som håller veken på plats. Försök släta till ytan. Nu trär du försiktigt tillbaka brännaren med veken på det rör som sticker upp ur lampan. Gänga tillbaka brännaren och skruva upp veken till lagom höjd. Du kan behöva trimma veken några gånger genom att klippa den helt slät upptill. Detta är lättare att göra när veken brunnit och svalnat. Sätt tillbaka lågspridaren och låt veken suga lampolja i minst 20 minuter innan du tänder den efter vekbytet!

rayo rayolampa fotogenlampa
brännare med glödnät glödnätsbrännare

Glödnätsbrännare

Det absolut starkaste ljuset får man av en brännare med glödnät.

Dessa lamporna fanns både med och utan veke och drevs ibland på gas. Det finns olika konstruktioner men de vanligaste brukar fungera genom att lampoljan förgasas med tryck och man förvärmer brännaren genom eldning av sprit och justerar lågan med en nålventil. Glödnät  

Klassiska svenska tillverkare är Primus, Radius och Optimus.

De tillverkas även fortfarande av Primus. Även Aladdin och Petromax säljer lampor med glödnät.
Lysande Sekler säljer inte glödnät eller metalldelar till dessa typer av lampor.

Reservdelar till dessa lampor brukar man istället kunna hitta hos Fogas.

flatbrännare olika modeller fotogenlampor


Olika exempel på flatbrännare, t.ex: Lotus, Wiener, klassisk 3''' och stormlyktemodell.

Flatbrännare:

Flatbrännarvekar kallas alla de vekar som kommer upp som ett rakt streck överst i brännaren. De är smalare än rundbrännarvekar(som istället formas till en rund ring överst i brännaren).

Bredderna på flatbrännarvekar varierar mellan 6 - 31 mm breda vekar.
Man tillverkade nästan aldrig bredare flatbrännare eftersom lågan inte blir stabil när den blir större än enligt måtten ovan.

Denna typ av veke sitter ofta i stormlyktor och gruvlyktor och enklare modeller av senare tiders oljelampor (flera av dem tillverkade i Asien). De kan ibland behöva vara av en styvare variant och ha en tjockare vävning än "vanligt vekgarn" för att kugghjulet som driver veken ska få ett ordentligt tag. På bilden ovan så ser du flera exempel på flatbrännare och hur deras vekar ser ut.

Vi rekommenderar alla med flatbrännare att klippa av de yttersta hörnen överst på sin veke för att få en finare lugnare låga. Liksom en brutan taknock. Då slipper man "horn" på lågan och får en vackrare spetslåga. 


Många moderna enklare fotogenlamporna är utrustade med flatbrännare, t.ex. Strömshaga, men de följer inte de klassiska måtten från förr i tiden, så då får man mäta sig fram på sin lampa och se vilka vekar som får plats.. Här är annars de tre vanligaste typerna av flatbrännare samt deras respektive mått:

FLATBRÄNNARE 2 3 5 7 LINJER
wienerbrännare brännare wiener dickbauch
lotusbrännare brännare lotus

Klassiska

Ofta mindre brännare i olika storlekar. Har vekar som kommer upp formade som ett rakt streck överst. Material: Mässing oftast.
Använd helst inte med raka glas utan snvänd hellre lökformade eller med valfri utbuktning i höjd med lågan så att man inte riskerar att spräcka glaset när lampan brinner.
Flatbrännare finns i följande storlekar:
2 linjer: 6 mm veke. 25 mm brett glas. Gängdiam: 18 mm.
3 linjer: 8-9 mm veke. 30 mm brett glas. Gängdiam: 18 mm.
5 linjer: 12-13 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiam: 22 mm.
7 linjer: 12-16 mm veke. 38 mm brett glas. Gängdiam: 23-25 mm.

Wienerbrännare

Finns olika storlekar. Veken kommer upp som ett rakt streck. Skiljer sig från mindre flatbrännare genom sin stora ”kula” överst med runda lufthål i kulan och sina flikformade tänder, samt ett smalrandigt luftgalleri. Material: Stål eller mässing. Bör användas med ett wienerglas som är lökformat och har god plats för den breda lågan:Wienerbrännare finns i följande storlekar:
Wiener Dickbauch 5 linjer: 10-12 mm veke. 37 mm brett glas. Gängdiam: 21 mm.
Wiener Dickbauch 8 linjer: 14-16 mm veke. 42 mm brett glas. Gängdiam: 21 mm.
Wiener Dickbauch 11 linjer: 20-22 mm veke. 50 mm brett glas. Gängdiam: 31 mm.

Lotusbrännare

Finns olika storlekar. Veken kommer upp som ett rakt streck och brännaren har en stor ”kula” överst. Här mäter vi i tum(''). Lotusbrännarna utmärker sig genom sina fyra långa smala armar som håller i glaset(eller det snirkliga staketet som brännaren överst till vänster har) och saknar luftgalleri nederst såsom de andra brännarna har. Material: Stål eller mässing. Bör användas med Lotusglas, se nedan.
Lotusbrännare finns i följande storlekar:
2 1/16'' - Lilla Lotus: Ca 10 mm veke. 53 mm brett glas. Gängdiam: 20 mm.
2 ½'' - Mellan Lotus: Ca 15 mm veke. 63 mm brett glas. Gängdiam: 22 mm.
3'' - Stora Lotus: Ca 20 mm veke. 74 mm brett glas. Gängdiam: 31 mm.

glas till flatbrännare lökformade glas
glas till wienerbrännare wienerglas
glas till lotusbrännare lotusglas
Ovan: Exempel på glas till klassiska flatbrännare,
med gott om plats för lågan.
Ovan: Exempel på glas till klassiska Wienerbrännare,
med gott om plats för lågan.
Ovan: Exempel på glas till klassiska Lotusbrännare,
ofta med krusig eller rak kant.


hur man mäter en veke i mm linjer

Såhär mäter du din veke från yttre kant till kant.

vekar till brännare till fotogenlampor storlek


Övriga typer av brännare:

Förutom rundbrännare(kosmos och matador) och klassiska flatbrännare samt Wiener och Lotus så finns det:

duplexbrännare duplex fotogenlampa brännare

oljelampsbrännare brännare till oljelampa

brännare med skruv på sidan

Duplexbrännare

Brittiska och amerikanska brännare med två parallella flatvekar vars bredd brukar variera mellan 25-30 mm. Oftast tillverkade i mässing och skall helst ha ett Duplexglas som är elliptiskt till formen i höjd med lågan, men annars går ett 65 mm matadorglas också bra. Huvudsaken att man har ett bredare utsvängt glas för att lågan inte ska spräcka glaset. Duplexbrännare tillverkades mellan 1865 - 1980-talet. Ett av de mest kända antika märkena är t.ex. Hinks. Modernare mässingslampor såldes av Nauticalia.

Moderna enkla

Det finns massor av enklare varianter av brännare på marknaden, ofta tillverkade i Kina, Indien eller Hong-Kong (brukar stå i lampans botten eller på vekratten). De är inte antika(men kan vara gamla) och har ofta färgglada och dekorerade oljehus och kupor. Ofta skruvar man fast oljehusringen (öppningen på oljehuset har en skruvgänga). De brukar ha snörvekar eller flatvekar. Glasen bör bukta ut i höjd med lågan för att inte spricka vid eldning. Dessa brännare är ofta tillverkade i plåt eller mässing.

Skruvbrännare

De har en tunn tandad kant överst i en ring där man ställer glaset precis innanför. Glasen ska ha en midja på cirka 1 cm höjd så att man kan skruva fast dem med hjälp av den lilla skruven på sidan. Ofta sitter dessa brännare på t.ex. båtlampor eller andra lampor i rörelse där man vill kunna säkerställa att glaset inte välter. Finns i olika storlekar och brukar vara tillverkade i mässing.
fribrännare fotogenlampa utan glassmå brännare minibrännare miniatyrbrännarefotogenlampor brinner i kök

Fribrännare

Dessa brännare satt på mindre lyktor och lampor förr. Ibland har den övre vekbygeln fallit bort men då känner man ändå igen dem på deras karakterisktiska konade form med speciellt format luftgalleri. De har inga glas utan här brinner lågan fritt. De stod ofta inuti andra lykthus med glasvägg runtom. Tillverkades i mässing och har en flatveke.

Minibrännare

Det fanns olika små brännare till olika typer av miniatyrlampor. Den översta kallas för stjärnbrännare och är i storlek 1 eller 2 linjer. De inre tänderna kan hålla i ett innerglas och de yttre håller i t.ex. en ytterkupa.

Övriga brännare

Har du någon ytterligare brännare som du inte hittar bland våra exempel? Då är det bara att maila oss med foto och mått så hjälper vi dig om vi kan!


Linjemåttstabeller:

Som ni kunde läsa ovan så gäller inte linjemåtten alla typer av vekar och brännare.
Tabellerna nedan gäller således endast för de vekar och brännare som går att mäta i linjer. 

linje linjer mm cm veke vekar storlek tabell mått

brännare mm linjer linje storlek tabell